Vandaag besteld, morgen in huis!*
24 november 2023

LED Lichttherapie thuis. Werkt dit tegen Herfstdip en Winterdepressie?

Met de komst van de herfst en winter gaan de dagen snel korter worden, wat vaak gepaard gaat met vermoeidheid en een verminderd energieniveau. Voor velen is dit een bekend verschijnsel dat wordt geassocieerd met een herfstdip of zelfs een winterdepressie. Elk jaar duiken er rond deze periode advertenties op voor LED lichttherapie thuis met daglicht lampen als mogelijke oplossing. In deze blogpost gaan we dieper in op de werking van deze daglicht lampen, onderzoeken we of ze echt effectief zijn, en geven we praktische inzichten over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een daglichtlamp. Het persoonlijke verhaal van Eva-Louise, die LED lichttherapie thuis doen succesvol toepast, voor het hele verhaal van Eva-louise klik hier.

Herfstdip en Winterdepressie: Een Nader Onderzoek

Een 'seasonal affective disorder (SAD),' de Engelse term die veelzeggend is, ontstaat door de afname van daglicht in de herfst en winter. Deze seizoensgebonden dip of depressie wordt veroorzaakt doordat het daglicht zwakker is, het minder lang licht is en de zon komt later op. Als je de hele dag werkt vertrek je in het donker en kom je in het donker thuis heb je hier al snel last van, maar zelfs voor mensen die dit niet doen en hier gevoelig voor zijn, maken op donkere dagen meer melatonine aan, het hormoon dat de slaapbehoefte reguleert, wat resulteert in gevoelens van slaperigheid, vermoeidheid en somberheid. Ongeveer 3 procent van de Nederlandse bevolking ervaart een winterdepressie, terwijl 8 procent te maken heeft met een mildere vorm, de herfstdip of winterblues.

Mensen met een herfstdip of winterblues ervaren voornamelijk symptomen als vermoeidheid, een verhoogde behoefte aan slaap en voedsel dit is vergelijkbaar met dieren die zich voorbereiden op hun winterslaap. Bij een winterdepressie worden deze symptomen aangevuld met somberheid en lusteloosheid. Een belangrijk kenmerk voor de diagnose van een winterdepressie is dat de klachten elk jaar terugkeren.

Daglicht lampen werken ze echt en kan je LED lichttherapie ook thuis doen

Een veelbesproken oplossing voor deze seizoensgebonden stemmingsschommelingen is het gebruik van LED Lichttherapie thuis met een daglichtlamp doen. Ybe Meesters, klinisch psycholoog en hoofd van de polikliniek winterdepressie van het UMC Groningen, bevestigt dat deze lampen effectief zijn. De polikliniek behandelt al dertig jaar mensen met grote dag lichtlampen. Meesters merkt op: "Mensen die door de ernst van hun depressie soms zelfs werden opgenomen, kunnen door lichttherapie maatschappelijk actief blijven."

Het behandelprogramma dat in het UMC Groningen wordt gehanteerd, omvat een week lang dagelijkse lichttherapie voor patiënten met een winterdepressie. Gedurende deze week zitten ze vijf dagen lang drie kwartier voor lichttherapielamp. Verbazingwekkend genoeg zijn twee op de drie patiënten binnen een week verlost van hun klachten, en bij de meesten blijven deze klachten gedurende de rest van het jaar weg.

Eva-Louise, een individu dat LED lichttherapie thuis gebruikt, getuigt van de positieve effecten: "Ik word beter wakker en ben de rest van de dag fitter en vrolijker." Haar persoonlijke ervaring benadrukt de potentie van daglicht lampen in het verlichten van de symptomen van een herfstdip of winterdepressie.

LED Lichttherapie thuis

Shop hier onze Lichttherapie daglichtlamp van Levanda

Praktisch Gebruik van Daglichtlampen

Hoewel het UMC Groningen een gestructureerd behandelprogramma aanbiedt, kan dagelijkse LED lichttherapie thuis ook effectief zijn. Meesters benadrukt het belang van consistentie en discipline bij thuisgebruik. Het advies is om niet op de telefoon te kijken terwijl je voor de daglichtlamp zit, om zo de aandacht te behouden. Meesters adviseert alternatieve bezigheden, zoals lezen, waarbij je aan het eind van elke pagina even in de lamp kijkt.

Waar Moet Je Op Letten Bij Aanschaf van een Daglichtlamp?

Bij het kopen van een daglichtlamp zijn er enkele cruciale eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden. Meesters benadrukt twee belangrijke criteria:

  1. Lichtsterkte: De lamp moet een lichtsterkte van minstens 10.000 lux hebben.
  2. Ultraviolet licht: De lamp mag geen ultraviolet licht bevatten.

Een eenvoudige zoekopdracht op internet levert een scala aan resultaten op met uiteenlopende prijzen, variërend van enkele euro's tot meer dan vierhonderd euro. Volgens Meesters is het echter niet nodig om exorbitante bedragen uit te geven; er zijn prima lampen beschikbaar tussen de 40 en 60 euro. Hij voegt toe dat een grotere lamp de voorkeur heeft, omdat dit de kans vergroot dat het licht op de ogen valt, zelfs als je wordt afgeleid.

LED Lichttherapie

Klik hier voor onze 10.000 lux UV vrije daglicht lamp

Alternatieven en Voorzorgsmaatregelen

Hoewel LED lichttherapie zelf thuis doen effectief is, zijn er alternatieve benaderingen die ook positieve resultaten kunnen opleveren. 's Morgens wandelen in natuurlijk daglicht blijkt bijvoorbeeld even effectief te zijn, zo . Meesters adviseert om tijdens het wandelen geen zonnebril te dragen, omdat deze het benodigde licht filtert. Echter voor personen die deze mogelijkheid niet hebben in verband met bijvoorbeeld werktijden is LED lichttherapie zelf thuis doen een goede oplossing en al helemaal als je gevoelig bent voor winterdepressie dan is LED lichttherapie zelf thuis doen een zeer goede aanvulling hierop. Een simpele oplossing voor wat een groot probleem kan zijn voor sommige mensen. Klik hier voor onze 10.000 lux UV vrije daglicht lamp

Levanda betekend in het zweeds dat je iemand een lang en gelukkig leven toewenst en dat is nu precies waar onze producten aan willen bijdragen een beter, gezonder en gelukkiger leven.

Navigatie

Contact

info@levanda.nl
KvK: 77519752
BTW: NL003226984B84
*Vandaag besteld, morgen in huis - afhankeling van levertijd op bol.com
Levanda © 2024 | Website ontwikkeling en realisatie door: MovaWorks en Website Visie
chevron-down